Život bez cukru. Vieme, ako na to

Život bez cukru. Vieme, ako na to

Cukor nie je nijaký kamarát! Priberá sa po ňom, spôsobuje negatívne nálady a predovšetkým zásadne ovplyvňuje naše zdravie. Veľký vplyv má aj na stav pleti, čo vedci zistili asi pred pätnástimi rokmi. Jedálny lístok bohatý na cukry totiž poškodzuje štruktúru kože a urýchľuje starnutie buniek. Navyše, cukor negatívne pôsobí na tvorbu kolagénu, ktorý je pre vašu pleť nesmierne dôležitý. Bez kolagénu je pleť ako bez života, starne, a dokonca sa na nej môže prejaviť aj akné.

Skoncovať s cukrom, to sa samozrejme nedá, pretože ho obsahuje množstvo potravín, bez ktorých si náš život nedokážeme predstaviť. Dá sa však obmedziť a dopriať si cukor len v jeho prírodnej forme.

1. Zabudnite na náhradky a „light“ potraviny

Možno si myslíte, že svojmu telu robíte dobre, ak si namiesto obyčajného jogurtu doprajete „light“ verziu. Opak je však pravdou! Zdravý tuk dodáva jedlu chuť. Vďaka nemu budete mať dobrý pocit a energiu. Navyše, nízkotučné potraviny sú zvyčajne plné nezdravých prísad, cukrov a konzervačných látok. Nebojte sa tuku! Pamätajte si, že tuk nie je cukor.

2. Maškrťte s rozumom

Máte potrebu neustále si popri práci na niečom zamaškrtiť? Alebo pravidelne dostávate chuť na niečo dobré večer pri sledovaní televízie? Skúste namiesto čokolád, sušienok a krekrov nakúpiť trochu iné dobroty. Vyskúšať môžete napríklad strúhaný kokos alebo oriešky. Zasýtite sa a ešte aj spravíte niečo pre svoje zdravie. A navyše bez cukru!

3. Zaostrené na nápoje

Sladíte čaj alebo kávu a celý deň popíjate sladenú minerálku? Možno by ste sa čudovali, koľko cukru sa takto nenápadne dostane do vášho tela. Skúste dávky postupne znižovať. Do čaju a kávy si dávajte o polovicu menej cukru. Už za dva týždne si na menej sladké nápoje zvyknete a zvládnete to aj bez cukru. Namiesto sladených limonád si do práce zadovážte filtračnú kanvicu a naučte sa piť čistú vodu.

4. Zabudnite na fast food

Aj keď si vo fast foode dáte niečo slané, v skutočnosti prijmete do svojho tela neuveriteľné množstvo cukru. Do jedál z rýchleho občerstvenia sa totiž pridáva kukuričný sirup. Skúste obmedziť aj prílohy, akými sú zemiaky alebo pečivo. Nahraďte ich dusenou alebo čerstvou zeleninou. A pamätajte si, že čím viac je zelenina zelená, tým menej cukru obsahuje. Takže napríklad brokolica je oveľa lepšia ako mrkva alebo červená paprika.

5. Odstráňte cukor z kuchyne

Nepotrebujete ho. Naozaj! A keď už, majte v zásobe iba trstinový. Najlepšie je však cukor nahradiť inými sladidlami. Kúpte si med, avokádový alebo javorový sirup. Uvidíte, že aj pri pečení sladkých dobrôt budete vedieť improvizovať.

O niekoľko týždňov zistíte, že máte viac energie. Ak na seba budete prísni, určite aj nejaké to kilečko schudnete.