Avokádo: zelený zázrak, ktorý dodá vašej koži výživu
Radi by ste ho zaradili do svojho jedálneho lístka, ale vôbec netušíte, čo s ním? Avokádo je špecifické ovocie, ktoré v podstate nemá nijakú chuť, nie je slané ani sladké, a väčšina ľudí preto nevie, ako ho v kuchyni využiť. V zdanlivo nevýraznom plode sa ale skrýva veľké množstvo živín. Aj takých, ktoré vám pomôžu k dokonalejšej pleti, zdravším vlasom a nechtom.
Avokádo obmedzuje príjem živočíšnych tukov a nahrádza ich tukmi rastlinného pôvodu, ktorých obsahuje až dvadsať percent. Okrem toho má vyvážený obsah bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Pýtate sa, v čom vám avokádo pomôže? Vďaka antioxidantom je ideálnym pomocníkom v boji proti starnutiu.
Pleťový elixír
Keď už si avokádo kúpite, určite ho iba nezjedzte. Z polovice si pripravte výživnú masku na pleť. Vysoký obsah vitamínu E sa postará o regeneráciu kože, zatiaľ čo ošetrovacie oleje pôsobia proti vysušovaniu. Navyše, príprava takej masky je viac než jednoduchá. Stačí avokádo ošúpať, rozmixovať a pridať med, prípadne jogurt. A prírodný zázrak je na svete.
Pri porciovaní a spracovávaní avokáda myslite na to, že ho môžete použiť aj ako zábal na kožu. Na všetky suché miesta naneste avokádovú pastu a nechajte ju pôsobiť desať minúť. Môžete ju zmiešať s lyžicou olivového oleja.
Ak dáte do rozmixovaného plodu avokáda vaječný bielok, získate zase skvelú masku na vlasy, ktoré sú zničené pôsobením počasia alebo chemikálií a farieb. Masku naneste na vlasy, zabaľte ich do uteráka a nechajte opäť pôsobiť desať minút. Potom všetko zmyte vlažnou vodou. Dodáte tak výživu nielen svojím vlasom, ale aj pokožke hlavy, ktorú avokádo krásne upokojí.
Svieži pohľad
Máte kruhy pod očami alebo vás trápia opuchnuté viečka po preflámovanej noci? Skúste použiť plátky avokáda a priložiť ich pod spodné viečka. Vďaka antiseptickým a antioxidačným účinkom bude vaša koža už po pätnástich minútach svetlejšia a vyhladenejšia.
Aby ste sa mohli pustiť do čarovania s avokádom, musíte v našich obchodoch nájsť tie správne kúsky ovocia. Náš trh zvyčajne ponúka plody z Izraela, prípadne z južnej Európy, často sa však stane, že avokádo je tvrdé a nezrelé. Správne by malo byť mäkké a vnútri pekne maslové. Keď budete avokádo kupovať, dajte si pozor, aby jeho šupka nebola nijako narušená alebo fľakatá. To môže značiť pleseň. Ak kúpite tvrdšie avokádo, môžete ho nechať zmäknúť pri izbovej teplote. Je to celkom bežný postup. Avokádo sa totiž nezbiera zrelé, ako by si niekto mohol myslieť. Naopak, zámerne sa zbiera nezrelé a následne sa necháva „dôjsť“ na tú správnu mäkkosť.